Bescheiden weg voor bescheiden man

WIE OF WAT? AFLEVERING 4
Straatnaamborden. We zien ze overal en gaan er meestal achteloos aan voorbij. Maar wie of wat gaat er schuil achter die straatnamen. Dorpsstraat en Kerkstraat spreken voor zich, maar wie was Bastiaan Bos, Meester Haafkens of Van Hall? 

Burgemeester Visserweg in Hei- en Boeicop

Ronnie Hendriks
De landelijke weg langs de A27 in 2019.

De Burgemeester Visserweg is een verbinding die door weinigen wordt gebruikt. Sterker nog, veel inwoners van Lexmond en Hei- en Boeicop zullen niet weten waar die ligt. Het is dan ook de enige straat waaraan geen woningen staan. De weg loopt, parallel aan de rijksweg A27, van de Heicopperweg naar het fietspad langs het Merwedekanaal.

De weg is vernoemd naar P. (Pleun) Visser die van 1961 tot 1974 burgemeester en secretaris was van Hei- en Boeicop en Schoonrewoerd. De CHU-politicus volgde A.J. (Andreas) de Wolff op die het ambt 23 jaar bekleedde. Vanaf 1967 kreeg Visser ook Lexmond onder zijn hoede, als opvolger van G.B. (Govert) Pellikaan die met pensioen was gegaan.

Pleun Visser werd op 21 maart 1915 geboren in Nieuwenhoorn als zoon van Leendert Visser en Geertruida Lijntje Faas. Zijn vader was gemeenteveldwachter en later gemeentesecretaris. Zoon Pleun hield het dicht bij huis en werd ook gemeentesecretaris. Die functie vervulde hij tot 1960, het jaar dat de gemeente opging in Hellevoetsluis. Het was voor Pleun Visser een emotioneel beladen tijd. Dieptepunten waren het kort na elkaar overlijden van zijn moeder en vader. Een hoogtepunt was zijn benoeming per 20 februari 1961 tot burgemeester van Schoonrewoerd en Hei- en Boeicop. Die dag werd Pleun Visser op de Zwaanskuikenbrug ontvangen met een bloemenhulde door de kinderen van de openbare en christelijke lagere school. In optocht ging het gezelschap naar het raadhuis annex verenigingsgebouw, waar de gemeenteraad vergaderde en de nieuwe burgemeester werd geïnstalleerd. Daarna ging de tocht naar Schoonrewoerd waar het ritueel zich herhaalde.

In 1967 volgde Vissers herbenoeming en werd hij ook burgemeester van buurgemeente Lexmond. Op 1 september wachtten hem opnieuw schoolkinderen op, dit keer voor het dorpshuis in Lexmond, om hem een muzikale hulde te brengen. Zijn functie van gemeentesecretaris moest hij wel neerleggen, omdat het allemaal een beetje te veel zou worden. In Hei- en Boeicop en Schoonrewoerd nam J.P. de Leeuw die functie over en in Lexmond was dat G. Janssen. Ook in 1973 werd Visser voor zes jaar benoemd, maar die periode zou hij niet uitzitten. Volkomen onverwachts overleed hij op 17 april 1974 op de leeftijd van 59 jaar.

Burgemeester Pleun Visser stond bekend als een bescheiden man, wars van uiterlijk vertoon. Maar wél iemand met een duidelijke eigen mening. Toenmalig wethouder H. van Bruggen verwoordde het als volgt: Ondanks dat er vaak verschillen van mening waren, is er onder voorzitterschap van wijlen burgemeester Visser steeds prettig vergaderd met de gemeenteraad.

In Schoonrewoerd werd Visser herdacht in een gezamenlijke vergadering van de raden van Schoonrewoerd en Hei- en Boeicop. Na een minuut stilte memoreerde Van Bruggen dat Visser bijna 13 jaar de gemeenten heeft gediend. Tekenend voor zijn bescheidenheid is daarbij wel het feit dat op eigen verzoek geen aandacht werd besteed aan zijn 12½-jarige ambtsjubileum.

Tijdens zijn burgemeesterschap heeft Visser met name de woningbouw in de dorpen gestimuleerd. Ook leverde hij een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van het dorpshuis in Schoonrewoerd en de sportvelden in Hei- en Boeicop. Wapenfeiten in Lexmond zijn onder meer de verbouwing van het gemeentehuis, de woningbouw in Midden-Nes, de aanleg van sportterreinen en de bouw van de aula-rouwkamer (nu het Historium aan de Kortenhoevenseweg).

Eind 1975 liet het Lexmonds college aan de weduwe van de burgemeester weten graag de parallelweg langs de A27 naar haar man te willen vernomen. Zij reageerde daar verheugd op. Mede namens mijn kinderen, verleen ik u hiervoor dan ook gaarne mijn toestemming en tevens wil ik mijn waardering en erkentelijkheid voor dit besluit uitspreken.

Burgemester Visser.

Toch kwam het voorstel niet zonder slag of stoot door de vergadering van de gemeenteraad. Uit het verslag van 2 oktober 1975: De heer Van Woerden gaat akkoord met het voorstel om een weg te vernoemen naar de overleden burgemeester. Het verwondert hem wel dat het nu juist de parallelweg moet zijn waar geen woningen staan. Hij en anderen vinden het beter en eervoller om een straat in plan Noord naar burgemeester Visser te vernoemen. De parallelweg zou dan Vijfhoevenseweg moeten gaan heten naar de polder Vijfhoeven, gelegen achter de Gereformeerde parochie.

Waarnemend burgemeester Jan van Dieren zegt een goede bekende van de overleden burgemeester te hebben gesproken. Die zei dat Visser akkoord zou zijn gegaan met het verbinden van zijn naam aan deze parallelweg, temeer omdat hij altijd een zeer bescheiden mens is geweest.

Toch wil de raad kiezen voor een weg die veel belangrijker is voor Lexmond. Om tot een oplossing te komen wordt besloten om de keuze te laten aan weduwe S. Visser-van Kempen. Haar antwoord was duidelijk: Temeer omdat wijlen mijn man met name het stukje landelijk gebied waarin de weg is aangelegd bijzonder mooi vond, bericht ik u dat mijn voorkeur uitgaat naar uw eerste voorstel.

Bron:
Oud archief gemeente Hei- en Boeicop.