Davidsterren

KRONIEK
2004-2

In de stoepen van de zijdeuren van de Hervormde kerk van Lexmond

Cor Stravers

Velen zullen het nooit hebben gezien en/of er nooit acht op hebben geslagen, maar in de stoepen van de zijdeuren van het schip van onze Hervormde kerk van Lexmond bevinden zich Davidsterren.
De vraag is opgekomen wat de reden is geweest om deze daarin aan te brengen.
Het antwoord daarop wil ik u met onderstaand verhaal geven.
Tijdens de restauratie van de Hervormde kerk van Lexmond, in de periode 1954-1958, zijn er nieuwe stoepen voor de zijdeuren van het schip van de kerk gemaakt.

Er waren gemetselde stoepen in het bestek voorgeschreven, maar er was niet echt omschreven op welke wijze deze moesten worden gemaakt, dus hoe de vormgeving  moest zijn.

Davidster voor de zijdeur aan de zuidzijde

Op voorstel van de uitvoerder van de fa. Woudenberg & Zn uit Ameide, die het restauratiewerk aan de kerk heeft uitgevoerd, de heer Ries Ververs, is er een Davidster in deze stoepen gemetseld.

De aanleiding van dit voorstel was gelegen in het feit dat er op het werk een leerling-metselaar in de persoon van onze dorpsgenoot Wim Ringelestein werkzaam was, die in het kader van het leerproject als aankomend metselaar een proefstuk moest maken om zijn inmiddels opgedane vaardigheden in het metselen te kunnen tonen.
Uitvoerder Ververs bedacht dat het inmetselen van een Davidster in de nog te maken stoepen een goede oefening voor hem zou kunnen zijn om zijn vakbekwaamheid daarmee aan te tonen.
Hij stelde destijds vast dat koning David, bijbels gezien, voor het volk Israël veel heeft betekend en daarom ook veel in de bijbel wordt genoemd.
Omdat de oorlog 1940-1945 en dus ook de jodenvervolging in Europa toen nog vers in het geheugen lag en koning David in zijn leven ook veel oorlogen heeft gevoerd en strijd geleverd, was ook dat een verbinding naar een persoon als koning David die snel was gelegd.
Daarnaast was de Davidster ook toen al hét symbool van het joodse volk.

De heer Ververs vond het hierboven omschreven idee en de motivatie een goede reden om een en ander voor te leggen aan de architect Ir. J.B. Baron van Asbeck uit Amersfoort.
Deze kon met zijn voorstel instemmen en gaf de heer Ververs het mandaat om de stoepen met de Davidsterren uit te voeren.
Het mag misschien achteraf best als vreemd worden aangemerkt dat de opdrachtgever van de restauratiewerken aan de kerk, de kerkvoogdij van de Hervormde gemeente van Lexmond, hierover niet werd geïnformeerd en/of om instemming werd gevraagd. Het werd gewoon zo uitgevoerd.

Uit het bovenstaande blijkt maar weer eens dat bepaalde zaken in een gebouw opnemen soms geheel andere achtergronden kunnen hebben dan je in feite zou verwachten.
Op 20 maart 1957 werd de stoep aan de noordzijde van het schip door Wim en Ries samen uitgevoerd. Zo kon Wim ontdekken hoe hij de Davidster in de andere stoep als proefstuk moest gaan metselen.
Op 11 en 12 april 1957 werd de stoep aan de zuidzijde door Wim alleen gemaakt.
Het werkstuk werd tot volle tevredenheid uitgevoerd.
Je zou kunnen zeggen, Wim slaagde cum laude.
In de loop van de jaren is Wim dan ook uitgegroeid tot een vakkundig en gewaardeerd restauratiemetselaar, die in den lande verdienstelijk werk heeft verricht bij vele restauratiewerken.

Ik vertrouw hiermede alle vragen over Davidsterren in de stoepen van kerk te hebben opgelost.

Davidster voor de zijdeur aan de zuidzijde van de NH-Kerk

N.B.: Informatie verkregen van R. Ververs en W. Ringelestein.

Dit artikel is ontstaan naar aanleiding van een vraag die in het bestuur van de Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop gesteld is, wat de betekenis is van de Davidsterren in de stoepen van de zijdeuren van de Hervormde kerk. Niemand kon hier een verklaring voor geven, vandaar dat het bestuur met deze vraag naar dhr. Stravers is gegaan, met bovenstaand resultaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *