‘WIE ZIJN GESCHIEDENIS NIET KENT, heeft maar een magere toekomst.’ Een vrije variatie van Zederiks burgemeester Coert van Ee op een gezegde uit de oudheid. Vele bekende en minder bekende personen hebben met treffende woorden het belang van historie voor het hier en nu aangeduid. ‘De geschiedenis is het heden, gezien door de toekomst’, zo legde Godfried Bomans ooit die link. ‘Het beste dat de geschiedenis ons nalaat, is het enthousiasme dat zij veroorzaakt’, zo schreef Johann Wolfgang von Goethe. En die laatste uitspraak is zeker van toepassing op het enthousiasme dat in Lexmond en Hei- en Boeicop bestaat onder de vele inwoners die de historie een warm hart toedragen.

Wat is geschiedenis, wat moet bewaard blijven en wat zullen toekomstige generaties zich van onze tijd herinneren? Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan startte de VHLHB in 2013 in de Lek en Huibert Kroniek een speciale serie verhaaltjes onder de noemer ‘De keuze van..’ Ereleden en bestuursleden van de Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop, auteurs van de Lek en Huibert Kroniek en ook enkele markante inwoners van de dorpen kregen de vraag voorgelegd: Welk plekje of persoon heeft voor u een bijzondere betekenis en welke geschiedenis hangt daarmee samen? In de loop der jaren is de serie verder uitgebreid.
Het is een verrassende diverse serie geworden die niet in een paar woorden samen is te vatten. Het is een bont palet met herinneringen, emoties en wensen. Mensen dromen weg of kijken juist met open ogen naar het heden. De serie maakt duidelijk dat geschiedenis meestal iets heel persoonlijks is. Een kleine greep: de herinnering aan buurtschap Zwaanskuiken, het beeld van een grafdelver, het eerbetoon aan een sociaal bewogen opa, de ziel van een treurwilg, de schoonheid van de polder, de zweetdruppels in de haven. Het zijn allemaal verhalen, hoe bescheiden ook, die iets toevoegen aan de geschiedenis van Lexmond en Hei- en Boeicop.
De keuze van…
Walter van Zijderveld:
de haven van Lexmond
Stef de Ridder:
het uurwerk in de toren van Lexmond
Peter Kleppe:
de zonnewijzer van de woningbouwvereniging
Marjan van de Graaf:
de treurwilg met een ziel
Amel de Wit:
sportcomplex Het Bosch
Wim van Honk:
het rechthuis van Lakerveld
Marianne Wittebol:
de polder Achthoven
Jan Schaafsma:
de pomp van Jan Holl
Ronnie Hendriks:
de kastanje van Jan van Hemert
Jan Verhoef:
het stiggie met de knotwilgen
Henk de Vaal:
de bevlogenheid van opa De Vaal
‘Juf’ Janny Nobel:
de School met de Bijbel
Mevr. A.B. den Besten-De With:
de hoge bomen van Lakerveld
Peter de Pater:
de vlucht van Ivan Hollomon
Herman Molenaar:
de omroeper van Lexmond
Bas de Groot:
de buurtschap Achthoven
Piet Westerhoud:
buurtschap Zwaanskuiken
Ida Schep-Bosch:
een kledingschat op zolder
Henk de With:
de Gregoriushoeve in Lexmond
Anton Haag:
de polder Neder-Boeicop
Jan de Jong:
de afgetopte molen
Lies Bassa:
de eindeloze polder
Cees Spek:
de levendige Dorpsstraat
Wilco den Hartog:
de meesterswoning
Rinus Langerak:
de Zipkaai
Marry van Zessen:
de kersenboomgaard
Elbert van Wijk:
de parochietuin
Arie van der Zouwen:
de Lekdijk