Een verrassende serie: de keuze van…

‘WIE ZIJN GESCHIEDENIS NIET KENT, heeft maar een magere toekomst.’ Een vrije variatie van Zederiks burgemeester Coert van Ee op een gezegde uit de oudheid. Vele bekende en minder bekende personen hebben met treffende woorden het belang van historie voor het hier en nu aangeduid. ‘De geschiedenis is het heden, gezien door de toekomst’, zo legde Godfried Bomans ooit die link. ‘Het beste dat de geschiedenis ons nalaat, is het enthousiasme dat zij veroorzaakt’, zo schreef Johann Wolfgang von Goethe. En die laatste uitspraak is zeker van toepassing op het enthousiasme dat in Lexmond en Hei- en Boeicop bestaat onder de vele inwoners die de historie een warm hart toedragen.

Het Kersbergserak bij Lexmond.

Wat is geschiedenis, wat moet bewaard blijven en wat zullen toekomstige generaties zich van onze tijd herinneren? Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan startte de VHLHB in 2013 in de Lek en Huibert Kroniek een speciale serie verhaaltjes onder de noemer ‘De keuze van..’ Ereleden en bestuursleden van de Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop, auteurs van de Lek en Huibert Kroniek en ook enkele markante inwoners van de dorpen kregen de vraag voorgelegd: Welk plekje of persoon heeft voor u een bijzondere betekenis en welke geschiedenis hangt daarmee samen? In de loop der jaren is de serie verder uitgebreid.
Het is een verrassende diverse serie geworden die niet in een paar woorden samen is te vatten. Het is een bont palet met herinneringen, emoties en wensen. Mensen dromen weg of kijken juist met open ogen naar het heden. De serie maakt duidelijk dat geschiedenis meestal iets heel persoonlijks is. Een kleine greep: de herinnering aan buurtschap Zwaanskuiken, het beeld van een grafdelver, het eerbetoon aan een sociaal bewogen opa, de ziel van een treurwilg, de schoonheid van de polder, de zweetdruppels in de haven. Het zijn allemaal verhalen, hoe bescheiden ook, die iets toevoegen aan de geschiedenis van Lexmond en Hei- en Boeicop.

De keuze van…

Walter van Zijderveld:
de haven van Lexmond

Stef de Ridder:
het uurwerk in de toren van Lexmond

Peter Kleppe:
de zonnewijzer van de woningbouwvereniging

Marjan van de Graaf:
de treurwilg met een ziel

Amel de Wit:
sportcomplex Het Bosch

Wim van Honk:
het rechthuis van Lakerveld

Marianne Wittebol:
de polder Achthoven

Jan Schaafsma:
de pomp van Jan Holl

Ronnie Hendriks:
de kastanje van Jan van Hemert

Jan Verhoef:
het stiggie met de knotwilgen
Henk de Vaal:
de bevlogenheid van opa De Vaal

‘Juf’ Janny Nobel:
de School met de Bijbel

Mevr. A.B. den Besten-De With:
de hoge bomen van Lakerveld

Peter de Pater:
de vlucht van Ivan Hollomon

Herman Molenaar:
de omroeper van Lexmond

Bas de Groot:
de buurtschap Achthoven

Piet Westerhoud:
buurtschap Zwaanskuiken

Ida Schep-Bosch:
een kledingschat op zolder

Henk de With:
de Gregoriushoeve in Lexmond

Anton Haag:
de polder Neder-Boeicop

Jan de Jong:
de afgetopte molen

Lies Bassa:
de eindeloze polder

Cees Spek:
de levendige Dorpsstraat

Wilco den Hartog:
de meesterswoning

Rinus Langerak:
de Zipkaai

Marry van Zessen:
de kersenboomgaard

Elbert van Wijk:
de parochietuin

Arie van der Zouwen:
de Lekdijk