
Naam: Rinus Langerak
Geboren: 29 maart 1947 te Achthoven
Woonplaats: Lexmond
Vader: Leendert Langerak, Lexmond
Moeder: Teuntje den Uijl, Oudenrijn

Waarom deze keus?
Rinus is geboren en grotendeels getogen in Lexmond op Achthoven. Hij kan enthousiast verhalen over ‘het prachtige landschap van Achthoven, de afwisseling van de begroeiing en de kenmerkende meidoornhagen’. Maar zijn keus voor meest bijzonder plek valt op de Zijpkade, sedert mensenheugenis de grens tussen Lexmond en Vianen. ,,Het gebied rondom de Zipkaai is een van de mooiste stukjes van de Vijfheerenlanden,” zegt hij. ,,Een afwisselend landschap met knotwilgen, water, weilanden en zomaar aan de overkant van het water ineens zoiets als een stukje griend. Een verstild gebied met bijzondere vogels en vogelgeluiden.”
Na jarenlang weg te zijn geweest van Lexmond, kwam Rinus in 1986 terug. In het huis dat zijn vader op Kortenhoeven had laten bouwen. Slechts een paar honderd stappen van de Zijpkade vandaan. Hij wandelt er vaak en geniet van de rust. ,,Nergens kun je zo mooi de zon op zien gaan met de nevel nog over het land, als langs de Zijpkade. En nergens zie je de zon mooier ondergaan dan waar de kade uitkomt op de Kortenhoevendijk.” Hij wijst naar buiten: een prachtige rode lucht te zien vanuit zijn huiskamer. Hij kan daar intens van genieten. Aan het gebied zou niets mogen veranderen. Een deel van de Zijpkade loopt bij de Zederik langs. Daar wordt de historie van het gebied, de trekvaart van Vianen naar Gorinchem zonder het lawaai van de moderne tijd, bijna voelbaar. Ooit werd Rinus ook getroffen door de richting van de percelen. Die is aan weerskanten van Zederik verschillend. ,,Zoiets kan niet ontstaan uit moderne landinrichting. Dat is van oudsher al zo geweest en in belangrijke mate bepaald door de loop van de Zederik.”
Wat betekent de Zipkaai voor u?
,,Het is een verstild gebied. En ik ben van de verstilling. Daar voel ik me op mijn gemak. Ik ben te langzaam om te kunnen breien en denken tegelijk. Het moet een beetje stil zijn, dan kan ik denken.” Stilte en aandacht voor de natuur zijn hem waarschijnlijk met de paplepel ingegoten. Vader Langerak was houthakker/griendwerker en Rinus ging al jong mee de griend in. Bij die stilte en zijn vader hoort een verhaal. Toen hij in Midwoud in Noord-Holland woonde, woonde daar ook een predikant waarmee hij goed kon praten. ,,En die vond van mijn vader, dat hij zulke verstandige dingen zei. Later heb ik daar nog eens over nagedacht. Ik schreef haar niet alleen dat ze gelijk had, maar dat de beste gedachten doorgaans voortkomen uit mensen die stilte zoeken en de tijd nemen om te denken.”
Marianne Wittebol
De keuze van…
Walter van Zijderveld:
de haven van Lexmond
Stef de Ridder:
het uurwerk in de toren van Lexmond
Peter Kleppe:
de zonnewijzer van de woningbouwvereniging
Marjan van de Graaf:
de treurwilg met een ziel
Amel de Wit:
sportcomplex Het Bosch
Wim van Honk:
het rechthuis van Lakerveld
Marianne Wittebol:
de polder Achthoven
Jan Schaafsma:
de pomp van Jan Holl
Ronnie Hendriks:
de kastanje van Jan van Hemert
Jan Verhoef:
het stiggie met de knotwilgen
Henk de Vaal:
de bevlogenheid van opa De Vaal
‘Juf’ Janny Nobel:
de School met de Bijbel
Mevr. A.B. den Besten-De With:
de hoge bomen van Lakerveld
Peter de Pater:
de vlucht van Ivan Hollomon
Herman Molenaar:
de omroeper van Lexmond
Bas de Groot:
de buurtschap Achthoven
Piet Westerhoud:
buurtschap Zwaanskuiken
Ida Schep-Bosch:
een kledingschat op zolder
Henk de With:
de Gregoriushoeve in Lexmond
Anton Haag:
de polder Neder-Boeicop
Jan de Jong:
de afgetopte molen
Lies Bassa:
de eindeloze polder
Cees Spek:
de levendige Dorpsstraat
Wilco den Hartog:
de meesterswoning
Rinus Langerak:
de Zipkaai
Marry van Zessen:
de kersenboomgaard
Elbert van Wijk:
de parochietuin
Arie van der Zouwen:
de Lekdijk