Genealogie

Historische vereniging helpt zoeken naar afstamming

De belangstelling voor genealogie groeit. Steeds meer mensen gaan op zoek naar hun voorouders en bouwen aan hun eigen stamboom. De Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop (VHLHB) gaat daarbij helpen

Wie waren mijn voorouders, waar woonden ze en wat was hun beroep? Het zijn vragen waarop steeds meer mensen de antwoorden zoeken. En die liggen niet ver weg. Dankzij de digitalisering zijn veel bronnen vanuit huis bereikbaar.

Nog niet zo lang geleden was het bouwen van een stamboom een helse klus. Onderzoekers reisden het hele land af en doken diep in de archieven. Na een dag speuren, hadden ze dan weer een paar namen erbij gevonden. Nu gaat dat veel soepeler.

Bestuurslid Rob van Putten van de VHLHB, zelf een enthousiast familiespeurder, wil graag anderen op hun zoektocht begeleiden.  Hij werkt aan de heroprichting van een werkgroep genealogie.

Een aantal jaren geleden heeft de vereniging materiaal verzameld en veel tijd gestoken in het digitaliseren van doop-, trouw- en begraafboeken uit Lexmond en Hei- en Boeicop. Die gegevens zijn onder meer via de website vhlhb.nl toegankelijk gemaakt en worden gretig gebruikt door stamboomonderzoekers.

Ook beschikt de vereniging over een collectie doop-, trouw- en rouwkaarten van inwoners van de twee dorpen. Die zijn elke woensdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur in te zien in het verenigingsgebouw Historium.

De werkgroep wil inwoners gaan helpen een begin te maken met hun afstammingsonderzoek. In korte tijd leert de ‘cursist’ zelf zoeken op het internet naar de eerste schil van voorouders. Met die kennis kan daarna thuis of in het Historium verder worden gebouwd. Daarbij wordt ook informatie overgedragen over het doen van onderzoek en het gebruik van hulpprogramma’s.