Fotoboek van Hei- en Boeicop brengt dorpsleven in beeld

Een van de eerste foto’s van de Zwaanskuikenbrug in Hei- en Boeicop.

Tijdsbeeld van 210 pagina’s met 250 foto’s

Op het midden van de draaibrug staat de brugwachter, ietwat verlegen, met zijn handen op de rug. Achter hem, aan de Heicopse zijde van het voormalige Zederikkanaal, is nog de boerderij van Floor de Lange te zien. Het is allemaal verleden tijd. De boerderij en de brug, met stijlvolle lantaarns, hebben plaatsgemaakt voor een ophaalbrug en een rijtje huizen.

De foto staat afgebeeld in ‘Het Fotoboek van Hei- en Boeicop’, dat binnenkort verschijnt. De foto van ‘Zwaanskuiken uit Heij en Boeicop’ is een van de prenten die ons meer dan een eeuw mee terugnemen in de tijd. Het boek, met zo’n 250 foto’s en prentbriefkaarten, is samengesteld door Zwier van der Schagt uit Culemborg en wordt uitgegeven door de Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop. Het is een degelijk kijkboek en naslagwerk geworden, waarvan er in de voorverkoop al ruim 200 boeken zijn verkocht.

Auteur Zwier van der Schagt uit Culemborg is een verwoed verzamelaar van ansichtkaarten.
Met name van Hei- en Boeicop – de geboorteplaats van zijn vrouw Mina van Dijk – heeft hij een fraaie collectie opgebouwd. ,,De coronaperiode was voor mij ideaal om van mijn verzameling prentbriefkaarten van Hei- en Boeicop een fotoboek samen te stellen,’’ zegt Zwier. ,,Het is een terugblik in de tijd van weleer. Een tijd waarin beroepen als marskramer, melkventer, aanzegger enz. heel gewoon waren. Er is de laatste honderd jaar enorm veel veranderd en verdwenen. Vele middenstanders hebben het loodje gelegd, zoals de kruideniers, de bakker en de melkboer.’’

In de afgelopen jaren bracht Zwier talloze bezoeken aan Heicop om aanvullende informatie te vergaren. Hij bezocht vooral Heicoppers op leeftijd die konden vertellen over het dorp van vroeger. Dankzij dit jarenlange onderzoek konden heel veel kaarten en foto’s worden voorzien van namen en aanduidingen. Op deze manier ontstond een mooi tijdsdocument van meer dan 200 pagina’s met ongeveer 250 foto’s en ansichtkaarten.

Van der Schagt is niet over één nacht ijs gegaan. ,,Het is niet gelukt om alle namen te achterhalen’’, zegt hij. ,,Maar ik ben wel een heel eind gekomen. Hier en daar zitten nog hiaten en ongetwijfeld zullen er ook nog foutjes in zitten. Ik heb heel veel medewerking van de bewoners gehad en dat maakte het extra leuk om het boek samen te stellen.’’

De auteur heeft meer boeken op zijn naam staan. Zo stelde hij uitgaven samen met foto’s uit zijn woonplaats en van plaatsen in de Betuwe, zoals ‘Een wandeling door Kuilenburg’, ‘Herinneringen aan Beusichem, Zoelmond en Ravenswaaij’, ‘Het dagelijks leven in Buurmalsen en Tricht’ en ‘Culemborg op de kaart’. Het fotoboek over Hei- en Boeicop heeft speciale betekenis voor hem, omdat hij daar al tientallen jaren op zoek is naar verhalen.

Thema’s

Het fotoboek is samengesteld aan de hand van enkele thema’s. De nadruk ligt op de periode tussen 1900 en 1980. Veel aandacht gaat uit naar dorpsgezichten, historische straatbeelden van het gewone dagelijks leven. Verder komt een reeks van karakteristieke bewoners in beeld, passeren lokale ondernemers de revue en schijnt het licht op bijzondere boerderijen. Oranjefeesten zijn er genoeg geweest en ook die leverden veel mooie beelden op. Verder uiteraard ook foto’s van sport- zang- en andere verenigingen en van bruiloftsfeesten.

De Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop brengt het boek uit in een oplage van 500 exemplaren. De prijs bedraagt 17 euro. Leden krijgen een korting van 2 euro. Het boek is binnenkort te koop bij De Spar in Lexmond en is nu al te bestellen op de site vhlhb.nl/boeken/ of door een bericht te sturen naar info@vhlhb.nl

Mensen die het boek in de voorverkoop hebben besteld, kunnen hun exemplaren ophalen op 1 oktober tussen 11.00 en 16.00 in Het Trefpunt aan de Hei- en Boeicopseweg 88 in Hei- en Boeicop.

Titel: Het fotoboek van Hei- en Boeicop
Auteur: Zwier van der Schagt
Uitgever: VHLHB
ISBN-nummer: 978-90-807840-7-9
Prijs: 17,00 euro, ledenkorting 2,00 euro
Verkrijgbaar via vhlhb.nl/boeken/ en bij de Spar in Lexmond
De gebroeders Van Haarlem van de ‘Achterkaai’ begin vorige eeuw.
Bestelformulier

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *