Historium

Voorzitter Rinus Langerak tijdens de opening.
De bezoekers trotseren de regen.
De belangstelling voor de opening was groot.
Wethouder Arie Donker feliciteert de vereniging.
Het cadeau van de gemeente Zederik: het oude wapen van Lexmond.
Arie Donker en Rinus Langerak showen het wapen.
Een tent bood beschutting tegen de regen.
De bestuursleden Marianne Wittebol en Ronnie Hendriks met geheel rechts wethouder Arie Donker.
Een speciaal dankwoord was er voor Caroline Zonneveld, die de inrichting van het Historium vorm gaf.
De foto’s roepen herinneringen op.
Veel belangstelling voor de expositie In VERVOERing.
Weet je nog wel…
Het Historium biedt ook ruimte voor lezingen, zoals hier over de historie van het bier.
De stijlvol ingerichte centrale ruimte van het Historium.
Kasten met naslagwerken.
De bestuurstafel, tevens leestrafel.
Een zitje met daarnaast een collectie uitgaven van zusterverenigingen.
Interesse voor de mini-expositie in de vitrines.
Bezoek van de marktcommissie van de hervormde kerk Lexmond.
Rinus Langerak hield een lezing over de griendcultuur voor de marktcommissie van de hervormde kerk Lexmond.

Sinds 2018 beschikt de Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop over een fraai onderkomen: het Historium aan de Kortenhoevenseweg 28 in Lexmond. Het verenigingsgebouw is elke woensdagmiddag open om bezoekers de gelegenheid te geven onderzoek te doen, krantenknipsels of familieberichten door te zoeken en om boeken of andere historische bezittingen te bekijken. Er is voorts een leestafel met alle periodieken van de zusterverenigingen.

Voorzitter Rinus Langerak is in zijn nopjes met het nieuwe verenigingsgebouw.

Met de onthulling van de naam Historium opende voorzitter Rinus Langerak op 1 juni 2018 het nieuwe verenigingsgebouw. Daarmee was de vereniging na ruim een jaar weer onderdak. Het vorige onderkomen, Het Laakhuis, moest wijken voor nieuwbouw in De Laakse Weide.
In het Historium wordt vergaderd, zijn werkgroepen actief, worden lezingen gehouden en zijn er kleine en grote tentoonstellingen.

Met de opening van ons verenigingsgebouw Historium werden ook de deuren tot onze eerste tentoonstelling opengezet: In VERVOERing, over het transport en vervoer tot de jaren 70.

De organisatoren hadden verrassend veel beeldmateriaal uit Lexmond en Hei en Boeicop bij elkaar gezocht. Onze lokale geschiedenis blijkt daarbij onvermoed rijk te zijn. Van allerlei transportbedrijven, vaak al niet meer bestaand, kwam nog veel fotomateriaal tevoorschijn en dat werd op 25 professionele tentoonstellingsborden over het voetlicht gebracht. Daarbij stonden toelichtende teksten die door de bezoekers spontaan werden aangevuld én gecorrigeerd. In drie vitrinekasten was een prachtige verzameling modelautootjes bijeengebracht. Smullen voor de liefhebbers.

De foto’s roepen bij velen herinneringen op.

En we hebben de tentoonstelling niet voor niets georganiseerd! Er was op alle drie de zaterdagen veel aanloop, en er kwamen ook heel veel reacties op de foto’s. Sommige bezoekers waren gewoon niet weg te slaan, die bleven rustig meer dan twee uur rondkijken en vertellen. Op de openingsavond was het al direct druk in het Historium. De drie zaterdagen erna werd de expositie door veel belangstellenden bezocht.

Belangstellenden hebben inmiddels de weg naar het Historium goed gevonden. Tijdens de markten in Lexmond brachten veel mensen ook een bezoek aan het verenigingsgebouw. Daarbij vormden enkele oude films een trekpleister.

In samenwerking met de gemeente Vijfheerenlanden is het Historium verduurzaamd en is afscheid genomen van de gasmeter. Op het dak liggen twintig zonnepanelen en de verwarming is gekoppeld aan warmtepompen. Op 1 juli 2021 was de klus geklaard.

In het Historium is een bibliotheek met lokale en regionale boeken ingericht. Er is voorts een permanente tenstoonstelling van voorwerpen die in de loop der jaren zijn geschonken en verzameld en die een beeld geven van het leven in Lexmond en Hei- en Boeicop door de jaren heen.