Lexmond in 1957

KRONIEK
2008-1

G. Janssen

Zoals elk jaar verscheen omstreeks de jaarwisseling zowel in Ameide als in Meerkerk een Nieuwjaarsblad, dat ook in naburige gemeenten, dus ook in Lexmond, werd verspreid. Naast de nieuwjaars-advertenties bevatte zo’n blad ook altijd een terugblik over het afgelopen jaar. Voor Lexmond was de gemeentesecretaris G. Janssen altijd één van de schrijvers. Zijn terugblik over 1956 werd bijvoorbeeld gepubliceerd in het Ameidense blad, dat werd uit-gegeven door drukkerij Hansum, en in 1955 in het blad dat werd uitgegeven door de Meerkerkse drukkerij Schouten.

Wie in 1957 de door hem geschreven terugblik heeft uitgegeven, is mij niet bekend. Hij stond in elk geval niet in de Nieuwjaarsgroet die in Ameide werd uitgegeven door boek- en kantoorboekhandel B. Crezée, want daarin staat een stukje van een andere schrijver.

Janssen bewaarde altijd de krantenberichten over Lexmond en die zullen zeker hebben gediend om zijn overzicht goed gedocumen-teerd te kunnen schrijven. Ze zijn nu in bezit van onze vereniging en daar kunnen anderen nu ook hun voordeel daarmee doen!

De terugblik die G. Janssen vijftig jaar geleden schreef, luidt in elk geval als volgt:

Als klokgebeier het nieuwe jaar gaat inluiden, zullen de bronzen tonen tussen de steigers van de toren door vallen op een hernieuwde kerk. Want de restauratie van de Hervormde kerk is na drie jaren arbeid bijna voltooid. Een sieraad voor het dorp, een waardige plaats van samenkomst voor de Hervormde gemeente. Ook het herstel en de uitbreiding van het Strümphler-orgel (vrij zeldzaam) vordert goed. De preekstoel, ontdaan van vele lagen verf, zal beklommen worden door een eigen predikant: na een vacature van vijf jaren aanvaardde ds. J. Kruyt van Neder-Langbroek het op hem uitgebrachte beroep.

Het beroepingswerk der Gereformeerde Kerk had geen resultaat. Het kerkgebouw dezer gemeente zal geheel worden vernieuwd en belangrijk worden uitgebreid, o.a. met een ruim verenigingslokaal. De leden, betrekkelijk gering in getal, brachten voor dit doel reeds een zeer belangrijk bedrag bijeen. De jeugdverenigingen lieten op hun gezamenlijke jaarvergadering de bekende film ‘Morgen zie ik je weer’ draaien. In de Hervormde noodkerk werd de film ‘Vechten en dienen’, uitgaande van de Protestantse Gezondheidszorg, vertoond.

Dat deze filmvoorstelling niet, zoals de bedoeling was, in de Christelijke school werd gegeven, had een zeer droevige reden: het overlijden van het hoofd der school, W.K. Haafkens. Er zal nog vaak worden gedacht aan ‘meester’ Haafkens, die 37 jaar met hart en ziel zich aan het onderwijs heeft gegeven. Niet alleen het lager onderwijs, doch ook het land- en tuinbouwonderwijs. Hij was mede-oprichter van de landbouw(huishoud)scholen in Schoonrewoerd, Gorinchem en Vianen. In de C.B.T.B. toonde hij veel activiteit. Talloze verenigingen werden door hem opgericht en mede door hem geleid.

Deze rouw kwam na vreugde over het gouden jubileum van de school. In een herdenkingsdienst gingen voor prof. K. Dijk en ds. A. den Hartogh (Amersfoort), er was een avond belegd voor leden en belangstellenden, terwijl de oud-leerlingen een geslaagde reünie hielden.

De onderwijzeressen mej. G.E. Klomp en mej. Th. Heule namen een benoeming elders aan; zij werden opgevolgd door mej. Wesseldijk en mevr. van Bekkum-Karssen.

Aan de openbare school moest mej. Swaan enige tijd door ziekte verzuimen. Ook daar was reden tot een feestelijke bijeenkomst: het 30-jarig bestaan van ‘Volksonderwijs’. In het gymnastieklokaal werden veel herinneringen opgehaald!

In hetzelfde lokaal organiseerde de E.H.B.O. een jubileumwedstrijd bij haar 20-jarig bestaan, het Verbond voor Veilig Verkeer hield een verkeersdag en Nieuwe Koers liet P. Horden vertellen uit de Lexmondse historie met vertoning van zijn laatste plaatselijke films. Om bij het rijke verenigingsboeket te blijven: de Hervormde jongelingsverenigingen hielden een ringvergadering, het keurkorps van het Koninklijk Ned. Gymnastiek Verbond gaf op uitnodiging van ‘Vlugheid en Kracht’ een demonstratie, de wandelsportvereniging ‘Willen is Kunnen’ organiseerde weer een bloesemwandeltocht (met 746 deelnemers en een onweersbui), een avondvierdaagse, een openlucht-cabaretvoor-stelling en een filmavond en de Algemene Ned. Bouwbedrijfsbond gaf de kinderen een feestmiddag, zoals gebruikelijk met spelletjes en kersen-eten. Ook de zang- en muziekverenigingen lieten van zich horen!

De Bond van Plattelandsvrouwen verkocht oliebollen voor de traditionele tocht voor ouden van dagen, die mede dank zij hulpvaardige autobezitters tussen de buien door genoten van het Montferland.

Voor het eerst werd een bijeenkomst van de jeugdgroep van het Leger des Heils met de ouders gehouden.

Opgericht is een ‘Stichting Verenigingsgebouw’, die op zeer korte termijn kans ziet een verenigingsgebouw te doen plaatsen.

De gemeente sloot zich aan bij de Centrale Bibliotheek voor het platteland van Zuid-Holland; de belangstelling blijkt buitengewoon groot te zijn en elke vrijdagavond is het dan ook druk in de Boekenkamer. Om bij het boek te blijven: het Rijdende Bijbelhuis deed Lexmond aan.

De ruilverkaveling, in 1956 afgestemd, kwam opnieuw op initiatief van de C.B.T.B. aan de orde, met als resultaat, dat 2/3e deel der landbouwers machtiging gaf tot het aanvragen van ruilverkaveling. De uitvoering (wanneer?!) zal ons dorp zeker een ander aanzicht geven!

De Jongveedag trok ook nu weer veel belangstelling. Voor de boer werd het geen jubeljaar door het koude en natte zomerweer. Als elders was de fruitoogst door bevriezing van de bloesem erg klein, maar de hoge prijzen hebben nog veel vergoed.

Voor de derde maal werd het bevolkingsonderzoek op tuberculose gehouden. Er was behoorlijke deelname, evenals aan de inenting tegen de kinderverlamming.

Binnen een jaar zijn de vier oudste inwoners overleden, n.l. (eind december 1956) T. Bikker, 94 jaar, mej. J.E. van der Heiden, 91 jaar, wed. A. van den Heuvel-Verkerk, 90 jaar, en vorige maand Joh. van Dieren, 97 jaar. Oudste inwoner is nu G. van Dieren, die zijn 90e verjaardag in gezondheid mocht vieren.

Maar de dood trof niet alleen de oudsten; Jantje Schep, 3 jaar, werd slachtoffer van het verkeer. Er waren diverse verkeersongevallen, die met materiële schade afliepen.

Tot dusverre stierven 16 inwoners (1956: 15). Er werden 35 kinderen geboren (1956: 32). Het inwonertal onderging echter weinig verandering, omdat het aantal vertrokkenen dat van de ingekomenen overtrof. Mej.J. Manschot emigreerde na haar huwelijk naar Canada en D. van Veen vertrok naar Zuid-Afrika. Er werd 13 malen bruiloft gevierd (1956: 14).

Er kwamen twee particuliere woningen gereed. Met de bouw van zes woningen van de woningbouwvereniging wordt eerstdaags een begin gemaakt. Het bedrijf van L.L.A. Stok werd uitgebreid met een zeer ruime garage.

De uitgever heeft gevraagd het overzicht niet te lang te maken en daarom moge ik besluiten met de afgesleten, maar welgemeende woorden: Veel heil en zegen in het nieuwe jaar!

Advertenties uit Nieuwjaarsgroet 1957-1958 van B. Crezée te Ameide.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *