Op weg naar een gasvrij Historium

Werk aan een energieneutraal Historium

Het Historium ombouwen tot een gasvrij en energieneutraal verenigingsgebouw. Dat is de ambitie van de Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop. De hoop is dat het – met hulp van andere partijen – nog niet jaar lukt het doel te bereiken.

Vanaf het moment dat de voormalige aula van Lexmond in beeld kwam als verenigingsgebouw van de historische vereniging is het de bedoeling geweest het gebouw op te knappen en te verduurzamen. De voormalige gemeente Zederik heeft daaraan een bijdrage geleverd door de buitenzijde van het pand en ook het knekelhuis op de begraafplaats te herstellen en op te frissen. De vereniging heeft de aula binnen aangepakt en van een nieuwe uitstraling voorzien.

Het Historium is gebouwd in een periode dat nog weinig aandacht aan isolatie werd besteed.  Dat betekent dat de energieprestaties op het laagste niveau verkeren. Om het comfort te verhogen en energie te besparen wil de vereniging investeren in verduurzaming. Concreet houdt dat in dat het gebouw van muurisolatie en dubbelglas wordt voorzien. Er komen airco-warmtepompinstallaties binnen en zonnepanelen op het dak.

Onderzoek moet uitwijzen hoeveel panelen het dak kan dragen. Waarschijnlijk meer dan de VHLHB nodig heeft. Om die reden zoekt de vereniging samenwerking met de hervormde kerk om te komen tot een energiecorporatie. Plannen daarvoor worden ontwikkeld in samenspraak met de gemeente Vijfheerenlanden en de energiecoöperatie De Knotwilg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *