Boerenbedrijf, vervoer van hooi en melk (1)

Lexmond en Hei- en Boeicop waren lange tijd voornamelijk agrarische dorpen. Beide dorpen  kenden veel veebedrijven. Vervoer van hooi en melk waren belangrijk. Op dit en het volgende  paneel is de ontwikkeling van het vervoer van hooi en melkbussen te zien.

P2-01 Een wagen op luchtbanden, volgeladen met hooi en getrokken door twee galopperende paarden. Op de bok zit rechts Teunis den Besten en links Arie Pieter Middelkoop, beiden uit Hei‐ en Boeicop.

P2-02 Op de vloedheuvel tegenover Lakerveld 192 lopen Henk en Bram Verrips met een draagbaar met hooi. De foto is rond 1955 genomen.

P2-03 Jan van der Heiden uit Hei‐ en Boeicop, zijn twee zonen Dirk en Otto en extra helpers hebben een wagen geladen met hooi. De andere twee lege wagens moeten ook nog.

P2-04 De bekende Lexmonder Gijs de Ruiter op zijn grasmaaier, getrokken door twee stevige paarden. Wanneer hij over de weg naar zijn klant moest, deed hij een autoband om het wiel. Van die band was aan één kant de zijkant afgehaald, zodat hij gemakkelijk om het wiel kon worden geschoven. Zo voorkwam hij slijtage aan de ijzeren wielen en kon men hem ook niet kilometers ver horen aankomen. V.l.n.r.: Thomas Versluis, Steven de With, Arie de Ruiter en Gijs de Ruiter.

P2-05 De Lakerveldse loonwerker Jan van Dieren introduceerde in de Lakerveldse polder het machinaal binden van hooi. Eerst met een zogenoemde lage drukpers, die bossen hooi produceerde. Later maakte hij met zijn New Holland hoge drukpers de nog steeds bestaande pakjes hooi.