Boerenbedrijf, vervoer van hooi en melk (2)

Lexmond en Hei- en Boeicop waren lange tijd voornamelijk agrarische dorpen. Beide dorpen  kenden veel veebedrijven. Vervoer van hooi en melk waren belangrijk. Op de panelen 2 en 3 is de ontwikkeling van het vervoer van hooi en melkbussen te zien.

P3-01 Melkrijder Aart Bastiaan den Hartog uit Hei‐ en Boeicop zit hier rond 1950 op de bok van zijn wagen met luchtbanden. Hiermee haalde hij bij de boeren de melkbussen op om ze daarna af te  leveren bij de melkfabriek. Op de wagen zijn ook neef Gert den Hartog en de twee kinderen Corrie en Willem.

P3-02 Het vervoer van lege en volle melkbussen tussen de boerderij en de koeien in de wei gebeurde  vaak met een karretje op luchtbanden. De trekstang van het karretje werd meestal vastgemaakt aan de bagagedrager van een fiets. Hier heeft de Lexmonder Teus de Jong Meeszn rond 1960 de trekstang in zijn hand. Het zullen wel lege melkbussen zijn die op het karretje staan.

P3-03 Een zwaar beladen vrachtauto van het merk Scania‐Vabis met aanhanger, van ‘Erven De Jong’  uit Hei‐ en Boeicop in de jaren 60. De erven – weduwe De Jong met enkele knechten – waren de concurrenten van Den Hartog. 

P3-04 Een DAF‐vrachtauto van Wim van den Berg uit het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw.

P3-05 Goof en Willem den Hartog op de McCormick-trekker.

P3-06 Voor de korte afstanden werd voor transport van melkbussen ook een aanhangwagen, getrokken door een tractor, gebruikt. Hier door Gert den Hartog uit Hei‐ en Boeicop.