Reacties op foto’s ‘In VERVOERing’

Foto P9-01 en P9-04

P9-01

Ik was op zoek op internet naar mijn opa Gerrit Chaigneau, van beroep wagenmaker in Lexmond. Ik zag op foto P9-01 een Gijs Chaigneau.
Mijn opa kwam uit een gezin van zeven kinderen. Hij was de jongste, geboren in 1906. De tweede broer, geboren in 1898, was Gijsbert Chaigneau. Op de foto lijkt hij 12 jaar oud, De foto zou van rond 1910 kunnen zijn. Op foto P9-04 staat een Jan Chaigneau. Dit zou de vader van mijn opa en Gijsbert kunnen zijn. Hij heet Jean André Chaigneau en ik kan mij voorstellen dat hij Jan wordt genoemd. Wie heeft er meer informatie of meer foto’s? Ik ben daar erg in geïnteresseerd.

Ad Huisman

Foto P14-01

P14-01

Begin jaren 60 hadden Gijs en Arie ook nog een giertankwagen die ook door een paard werd getrokken. Ik had toen nog een gierput achter het huis tussen de keuken en de schuur. Ik had die zo omgebouwd dat hij werkte als een septictank, maar die moest wel om een aantal jaren worden geleegd.
Die kwam Arie dan doen. Hij moest dan de drap er meet een gierschepper eruit scheppen en in =een emmer deponeren en die vervolgens elke emmer om de schuur heen dragen en in z’n tankwagen deponeren. daar deed hij dan een dagdeel over. Als Arie dan het karwei geklaard had gaf ik hem enkele jonkkies. En daar spuugde Arie niet in met als resultaat dat hij nog wat meer begon te stotteren.

Cor Stravers

Foto P21-01

P21-01

Erg leuk om deze foto van de familie ‘t Lam te zien. Zeker de linker auto heb ik vaak “in actie” gezien. Cees haalde met deze vrachtwagen fruit op om naar de veiling te brengen. Heel wat kisten heeft hij van de opbrengst van de boomgaard van mijn tante en later van mijn vader naar de veiling in Utrecht/Geldermalsen (?) vervoerd. De boomgaard lag naast het huis van Cees en Metje. De familie Verhoef had “recht van uitpad” en kon zo de boomgaard vol met oude rassen bereiken.

Wouter Verhoef

Foto P5-01

P 5-01

Is het ook bekend wie de vierde kleine man achter Jas Kogel is?

Cor Stravers

Redactie: In de koniek van februari 2016 licht Jasper de Kogel de foto toe:

In de rubriek Toen en Nu besteedde de Lek en Huibert Kroniek in augustus 2014 al eens aandacht aan het pand waarin nu ‘t Trefpunt is gevestigd. Daarbij stond een foto van vier mannen op de Hei- en Boeicopseweg voor de winkel van Gerrit Vink. De namen van de vier personen werden overgenomen uit het boek Aengaende den dorpe van Heycop van Joh. de With. In Hei- en Boeicop en Schoonrewoerd in oude ansichten kwam J.P. de Leeuw tot een andere opsomming.

De eerste 18 jaar van mijn leven woonde ik ‘aan’ de Bosse Heul in Hei- en Boeicop. Het winkeltje van Gerrit Vink werd toen bewoond door de familie Cats, die handelde in huishoudelijke artikelen. Het gezin verhuisde later naar Leerdam, waar Cats een mooie winkel opende aan de Fontein-straat, dicht bij de Grote Kerk.
De volgende bewoners waren Teus Verkerk en Leny Verkerk-Meerveld. (Hun vorige houten huis aan de Nieuweweg, naast Internos, had de prachtige naam ‘Baldijntje’, genoemd naar Leny’s moeder). Wanneer mijn geheugen klopt, is Leny met de horecafunctie van de winkel begonnen. In hun keuken, of misschien wel in het klompenhok tussen huis en schuur in, bakte Leny op zaterdagavond patat frites en andere frituurartikelen.
Toen dat succesvol bleek, werd al snel een frituurfornuis met twee oliebaden aangeschaft.  Het was het begin van een traditie. ’s Zaterdagsavond trakteerden mijn ouders op patat met mayonaise. Was ik niet thuis, dan werd er een portie in een metalen schaaltje met deksel op de kolenkachel warm gehouden. Dat de patat daar nogal slap van werd, interesseerde me niet. Bij het artikel werd een mooie oude foto geplaatst waarop mijn grootvader te zien zou zijn. In mijn fotoalbum zit die foto ook, maar mijn ouders hebben mij nooit verteld, dat opa daarop stond. De foto werd eerder gepubliceerd in het boekje van J.P. de Leeuw en J.C. Denninger uit 1982, Hei- en Boeicop en Schoonrewoerd in oude ansichten. Het bijschrift van de foto luidt daar:
Drie aan ‘de Heul’ goed bekende figuren poseren gaarne voor onze fotograaf. Voor zijn winkel zien we Gerrit Vink, naast hem Thomas Gans. Bertus Vink is er maar even bij gaan zitten. Boer Kees de Jong is op weg naar zijn koeien en wil met de touwen, die hij straks nodig heeft, ook graag op de foto.
Mijn moeder heeft mij er destijds op gewezen, dat dit bijschrift niet klopte. De geknielde man is niet Bertus Vink, maar zijn broer, Jan.
Op de Nieuweweg werd het eerste (winkel-) huisje destijds bewoond door Joost, Joppie en Dikkie Hol, het tweede door Hendrik Vink en Lena Vink-Holl met hun kinderen Bertus, Peet, Jan en Toontje. Jan is in 1936 overleden, maar Toontje en haar stokdove broer Bertus hebben nog lang aan de heul gewoond.
Naar mijn mening zou Jan de Leeuw best gelijk kunnen hebben met zijn mededeling dat de linkse man met fiets Thoom de Gans is. Hij woonde tenslotte schuin aan de overkant. (En verkocht ook drank aan huis!)
Het kleine mannetje daarnaast is de winkelier Gerrit Vink. Geknield dus Jan Vink (geen familie) en tenslotte inderdaad Kees de Jong.