Terugblik 1951

KRONIEK
2002-1

Lexmond

Walter van Zijderveld

In het Nieuwjaarsblad Meerkerk en Omstreken, uitgegeven rond de jaarwisseling 1951/52, nu vijftig jaar geleden, staat het volgende stuk- je over Lexmond. Het is waarschijnlijk geschreven door G. Janssen.

‘Zelfs in deze tijd, die speciaal versobering te zien geeft, ook al wil niemand daaraan meedoen, ging het in Lexmond, wat het gemeente-bestaan betreft, nog goed. De begroting kon sluitend worden gemaakt, terwijl verschillende belangrijke bedragen voor allerlei ver-beteringen waren uitgetrokken. In dat opzicht stond Lexmond, in vergelijking met andere gemeenten, er zeker nog gunstig voor, ook al was er geen geld om meer huizen te bouwen. Voorlopig moet de woningbouwvereniging genoegen nemen met hetgeen tot dusver bereikt is en dat zijn resp. 9, 9 en 5 woningen, welke laatste omstreeks mei betrokken zijn. Het woningprobleem komt ons in deze gemeente zeker niet moeilijker voor  dan in andere soortgelijke gemeenten. En bij normale ontwikkelingen der dingen zullen er toch weer nieuwe woningen komen. Met een klein beginkapitaal zal men met hulp van Rijk en gemeente op de duur in het bezit komen van een eigen woning. Reeds kwamen verschillende aanvragen daartoe binnen.

De Ned. Herv. Kerk kreeg in 1951 weer een eigen predikant in Ds. Klerkx, die Elburg met Lexmond verwisselde. Al heel gauw kwamen nieuwe zorgen de Herv. Gemeente bedreigen. De kerk, die al zo lang sporen van groot verval vertoonde, wordt gevaarlijk. Door onder-steuning van bedreigde punten werd het grootste gevaar bezworen, doch restauratie kan niet lang meer uitblijven. En hiermede is een enorm kapitaal gemoeid, waarvan ondanks subsidie van Rijk, Provincie en gemeente, toch het zwaarste deel op de schouders van de Kerkelijke gemeente terecht zal komen.

Voor de eerste phase was ruim f 30.000,- noodzakelijk, d.w.z. de Kerk diende dit bedrag voorhanden te hebben, voordat begonnen kon worden.

Onder leiding van ds. Klerkx begon men een actie om dit bedrag bijeen te krijgen en het resultaat heeft de verwachting overtroffen. Een belangrijk groter kapitaal werd bijeengebracht en zo kan in het komende jaar een begin worden gemaakt met de hoognodige restauratie. Een probleem zal wel blijven waar de kerkdiensten in die tijd zullen moeten worden gehouden. Er is in Lexmond geen enkel gebouw groot genoeg om de kerkgangers te bergen.

De Geref. Kerk was met haar beroepingswerk minder gelukkig en bleef nog steeds vacant.

Het verenigingsleven had zijn normale voortgang. Het nodige verenigingsgebouw zal er voorlopig nog wel niet komen.

‘Het Groene Kruis’ deed een bescheiden poging om op de duur een eigen wijkgebouw te krijgen. Een gehouden bazar bracht een mooi bedrag op, maar eigenlijk nog maar een klein percentage van hetgeen uiteindelijk nodig zal zijn.

Zo was 1951 een rustig jaar voor deze gemeente. Moge 1952 een gelukkig jaar worden voor Lexmond en haar inwoners.’

Deze Lexmondse middenstanders wensten hun klanten een gelukkig 1952 toe. Van deze zaken zijn er nog maar enkele over.
H.G. betekent Hartelijk Gelukgewenst, P.F. Pour Féliciter (tot gelukwensing) en m.h.g. met hartelijke groeten.
Alleen J. Hamerling plaatste zijn gewone advertenties.

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *