Uit oude couranten van 1931 (2)

KRONIEK
2001-2

UIT DE LEERDAMSE COURANT VAN 70 JAAR GELEDEN

J.P. de Leeuw

Hei- en Boeicop

Berichten van 01-04-1931

Kandidatenlijst. Door de Afd. Hei- en Boeicop van de Anti-Rev. Kiesvereeniging heeft vorige week de candidaatstelling voor leden van den gemeenteraad plaats gehad. De candidatenlijst werd vastgesteld als volgt: 1. C. Kok (aftr.); 2. J. de Heer (aftr.); 3. G. de With Dzn. (aftr.); 4. B. Bikker (aftr.); 5. J. de Jong Dzn.; 6. G. de Jong Mzn.; 7. N. Spronk; 8. Th. De Wildt; 9. H. den Besten; 10. A. Uittenbogerd.

Torenuurwerk. Dat het torenuurwerk oud wordt en daardoor nog al eens hapert, bleek vorige week Vrijdagavond weer eens. De omwonenden hoorden op eens een hevigen slag, waarna bij onderzoek bleek, dat het ongeveer 100 kilo zware gewicht naar beneden was gevallen, waardoor het slagwerk stilstond. Een goede voorzorgsmaatregel was wel, dat onder het gewicht op den zolder een kist met zand was geplaatst, waar het gevaarte in terecht is gekomen, zoodat geen schade werd veroorzaakt.

Bericht van 28-04-1931

Oudste inwoner. Dinsdag dezer week herdacht onze oudste inwoner, de heer Floris de Jong, in alle stilte zijn 91sten geboortedag. De oude heer mag zich nog in een goede gezondheid verheugen en beschikt eveneens nog over al zijne zintuigen. Hoewel niet vlug ter been, kan hij nog komen waar hij wil en stelde hij er een heele eer in nog zonder behulp van een bril zijn courant te kunnen lezen. Daar het de wensch was van de heer de Jong deze gedenkwaardige dag in stilte  te herdenken, in verband met het nog zoo kort geleden verlies zijner echtgenoote, hebben we dezen wensch geëerbiedigd en er thans bekendheid aan gegeven.

Lexmond

Berichten van 04-04-1931

Leerlingaantal. Met 1 April j.l. werden op den Openbare Lagere school 10 nieuwe leerlingen toegelaten. Het aantal dat de school verliet bedroeg 9, terwijl er voor de 8ste klasse 6 achterbleven. Het aantal leerlingen dezer school bedraagt thans 86.

Eindles. Dinsdag werd op de Bijz. school alhier voor hen die de school verlieten de bekende eindles gehouden. In tegenwoordigheid van het bestuur en andere genoodigden werden de leerlingen over de verschillende vakken ondervraagd, waarbij bleek dat het onderwijs vruchtbaar was geweest. Onder een toespraak van het schoolhoofd werd aan een 11-tal leerlingen, dat de school verliet, een diploma uitgereikt. Op deze school zijn met 1 April 16 nieuwe leerlingen toegelaten. Het aantal dat voor de 8ste klasse in aanmerking kwam, bedraagt 3.

Bericht van 04-04-1931

Prinses Juliana. In een gehouden jaarvergadering van de Zangvereen. “Prinses Juliana”, had o.m. Bestuursverkiezing plaats, waarbij het Bestuur als volgt werd samengesteld: H.J. Brokking, voorz.; Mej. Ga. Molenaar, 2e voorz.; Mej. C.A. van Leeuwen, Secr.; C. van Eijk, 2e Secr; Arie Brokking, Penningm.; J.A. Streefkerk, 2e Penningm.; Mej. G.G. de Koning, Bibliothec. Genoemde vereen., die Pinkstermaandag zal deelnemen aan het concours te Loenen a/d Vecht, hoopt deze reis te maken met de bus van Stok en Boef, Lexmond, aangevuld door een luxe auto.

Bericht van 18-04-1931

In de pinarie. Zaterdagavond bevond zich evenals dit meestal het geval is, een woonwagengezelschap aan de haven. Deze menschen deden zich te goed aan een door hen klaar gemaakt maal. Een groepje jongens, dat zich daar eveneens bevond, had het plan opgevat, om het maal van deze menschen te bekogelen, iets wat natuurlijk bij het etend gezelschap in minder goede aarde viel. ’t Duurde zoolang, tot dezen het zat wordend, opstonden en de jongens achtervolgden. Eén hunner, Jan v. d. Maas, die pertinent ontkende gegooid te hebben, werd gegrepen en onder “verhoor” gesteld. En toen Jan bleef volhouden, zijn ze met hem naar zijns vaders woning gegaan (Jan in het midden van twee mannen, als arrestant tusschen een paar veldwachters). Eén is met hem toen naar binnen gegaan, terwijl de andere den gem.-veldwachter is gaan halen. Toen is Jan onder verhoor geweest en hoewel we meenen, dat alles dezen keer met een standje is afgeloopen, heeft hij duizend angsten doorgestaan, als hij zich gevangenisstraf en dergelijke vreeselijke dingen voorstelde. ‘t. Gevalletje, dat een komische zijde heeft, verwekte een heele opschudding, maar Jan heeft er door geleerd en zich voorgenomen om zich voortaan van dergelijke sport te onthouden.

Bericht van 13-05-1931

Noodlanding. Een vliegtuig van de Nationale luchtvaartschool, P.H.A.F.Z., bestuurd door den aviateur Schmidt Crans uit Rotterdam, maakte Zaterdagavond wegens benzine-gebrek nabij ons dorp een noodlanding. In een oogenblik tijd verzamelden zich op genoemde plaats een groot aantal menschen, die, groot en klein, de anders zoo stille plaats tot een druk terrein maakten. De bestuurder van het vliegtuig heeft zich bij Burggraaff van benzine voorzien en na hiermede zijn reservoir te hebben gevuld, kon de reis na vertraging van ongeveer een half uurtje worden vervolgd. Door een paar honderd menschen nagestaard, koos onze vliegenier, eenmaal in het luchtruim zijnde, weer de richting Rotterdam.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *