Verduurzaming afgerond

Afscheid van de gasmeter

Amel de Wit (l) en Jan Schaafsma vullen de puinbak zo efficiënt mogelijk.

De Vereniging Historisch Lexmond en Hei‐ en Boeicop (VHLHB) heeft afscheid genomen van de gasmeter. Haar verenigingsgebouw ‘Historium’ in Lexmond is verduurzaamd en is nu vrijwel energieneutraal. Met het aansluiten van de twintig zonnepanelen die op het dak zijn gelegd, werd het verduurzamingsproject op 1 juli voltooid. Het bestuur van de VHLHB is de gemeente Vijfheerenlanden zeer erkentelijk voor haar steun en inzet. Na een moeizaam begin van het project hebben gemeente en VHLHB de schouders eronder gezet. Het resultaat is een
prachtig, duurzaam gebouw, dat als voorbeeld kan dienen voor meer projecten binnen de gemeente.
Het werk in het verenigingsgebouw is echter nog niet gedaan. De gedwongen coronarust is door het bestuur aangegrepen om het Historium te verbouwen en nog beter geschikt te maken voor het bezoek van de leden, publieksactiviteiten en het tentoonstellen van haar collecties aan voorwerpen en boeken.
Het achterste deel van het Historium is omgetoverd tot één grote ruimte. Daar ligt het accent op het ‘kantoorwerk’ met twee werkplekken, de vergadertafel, opslag, archief e.d.

De grote zaal krijgt de functie als publieksruimte met onder andere een permanente expositie van voorwerpen die in de loop der jaren zijn vergaard, de leestafel, boeken en kronieken en de verzameling familieberichten. Voorts biedt de zaal ruimte voor lezingen en het vertonen van films en ander beeldmateriaal.

Het verouderd keukentje is vernieuwd. Dat werk is gecombineerd met aanpassingen die nodig waren voor de warmtepomp en de elektriciteitsvoorziening via zonnepanelen. De gasmeter is verwijderd.

In de hal van het Historium is plaats gemaakt voor twee ruime toiletten. Momenteel wordt daaraan de laatste hand gelegd. Een groot deel van het werk in het Historium wordt gedaan door vrijwilligers. Een oproep om hulp heeft een aantal extra krachten opgeleverd. Het motto blijft: vele handen maken het werk licht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *