Een geheimzinnige kelderdoorgang

KRONIEK
2007-4

Walter van Zijderveld

Het huis Kortenhoevenseweg 1, op de hoek met de Dorpsstraat, is ongetwijfeld een oud pand. Vooral de kelder onder dit huis is erg oud. De kelder heeft gemetselde kruisgewelven, wat wijst op een zeer oude bouw. Gewelfde kelders zijn er (nog) wel meer in Lexmond, dus dat is niets bijzonders. Wel bijzonder is het dat in de zuidoostelijke hoek, dus in de hoek langs de Kortenhoevenseweg aan de Viaanse kant, zich een waarschijnlijk boogvormige doorgang in de keldermuur bevindt. Hiervan is echter niets meer te zien, want de heer Hameling heeft deze rond 1995 laten dichtmetselen en bepleisteren. Ik heb de doorgang zelf nooit gezien, maar van anderen gehoord dat deze daar aanwezig was.

Kortenhoevenseweg 1.

De vraag is nu: Waarom was deze ondergrondse doorgang nodig? Heeft er soms een huis naast gestaan en was dit de verbinding tussen beide huizen? Of gaf de doorgang toegang tot een onderaardse gang die ergens op het kerkhof naast de kerk naar boven kwam? Of kwam de gang, zo die er al geweest is, in de kerk uit?

Volgens de heer M.J. Ververs †, die uitvoerder was bij de restauratie van de kerk in 1954-1958, is er in de fundamenten van de kerk geen spoor van een gang of gat in de fundatie gevonden. Ook sporen van een uitbouw met een deur in de kerkmuur tegenover het pand Kortenhoevenseweg 1 waren volgens hem niet aanwezig. Dat er een gang tussen het huis en de kerk heeft bestaan is daarom onwaarschijnlijk.
De twee andere mogelijkheden blijven bestaan.

Indien U herinneringen aan deze doorgang heeft, hoe hij eruit zag, hoe groot hij was, daar soms verhalen over heeft gehoord, of iemand anders weet die die informatie bezit, neem dan contact op met W. van Zijderveld, tel. 0347 341666.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *