Opwindende archieven

KRONIEK
2006-1

Walter van Zijderveld

Veel artikelen die de afgelopen zes jaargangen zijn opgenomen, zijn gebaseerd op gegevens die beslist niet uit de duim werden gezogen. Ze werden veelal opgezocht in documenten, kranten en andere paperassen die in archieven of bij particulieren werden bewaard. Het bij elkaar zoeken van die gegevens is meestal een heel werk, want ze liggen nooit pasklaar op de auteur te wachten. Overal vindt hij gegevens en kleine berichtjes, die op zichzelf niets zeggen, maar wanneer ze op een logische volgorde aan elkaar worden geregen, een verhaal vormen. Het schrijven van een historisch artikel lijkt daarom veel op het werk van een detective, die ook allerlei kleine feiten aan elkaar moet breien om de oplossing van zijn probleem te vinden.

Het zoeken naar die gegevens kost veel tijd. Meestal vele malen meer dan het schrijven van een artikel. Gelukkig zijn tegenwoordig bijna alle archiefdelen voorzien van een inventaris, wat het zoeken gemakkelijker maakt. Zo’n inventaris is vaak maar globaal, zodat er toch nog een heleboel gezocht en gelezen moet worden om de kleine feitjes te voorschijn te toveren.

Zodra de term ‘archief’ valt, doemt bij u, zoals bij velen, meteen een beeld op van een bedompte ruimte waar stoffige papieren en boeken her en der verspreid liggen. De studiezalen van de meeste archieven zijn echter ruime, luchtige en goed verlichte ruimten.

Het zoeken in archieven heeft bij buitenstaanders de naam saai te zijn. Niets is echter minder waar. Het is een bijzondere ervaring om die meestal handgeschreven papieren in te zien, die soms vele honderden jaren oud zijn en in een totaal andere tijd zijn geschreven. Wanneer je er een beetje gevoel voor hebt, gaat bij het lezen van die documenten zo’n periode ook voor je leven. Neem maar eens de proef op de som! Wij zijn altijd bereid u daarbij te helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *