Wetenswaardigheden (7)

KRONIEK
2008-2

Munten en knopen

Richard Visser

Helaas heb ik voor deze Lek en Huibert Kroniek geen object ontvangen waar ik mij eens flink in kon gaan verdiepen om voor u alle wetenswaardigheden erover te verzamelen. Ik heb echt uw hulp nodig, want zonder uw bijdrage van bijzondere objecten zullen we ons virtuele museum over de locale historie natuurlijk nooit vol krijgen. En we hebben al zulke mooie objecten mogen tentoon-stellen. Kunt u zich de 18e eeuwse bronzen blaker nog voor de geest halen of het fragment van de baardmankruik dat uit de grond van Killestein was opgediept en natuurlijk nog vers in ons geheugen de 17e eeuwse wandtegels van de Dorpsstraat nummer 137. Allemaal locale vondsten die ons iets over de historie van deze omgeving hebben verteld.

Foto 1 en 2

Ik kan me niet voorstellen dat er niet iemand is die, in onze omgeving die zo vol historie zit, niet iets aparts heeft gevonden in- of rondom- het huis? Of er is vast wel onder u iemand die een mooi of apart object heeft overgeleverd gekregen uit de familie. U heeft vast wel iets in huis waar een mooi verhaal over te vertellen is. Het hoeven niet perse unieke of waardevolle objecten te zijn, het kunnen ook gewoon zaken uit het dagelijkse leven van onze voorouders zijn. Een mooi voorbeeld zijn twee knoopjes (foto 1) die ik tijdens de verbouwing van mijn huis heb gevonden, of de cent uit 1884 (foto 2) die we vorig jaar zomer in de tuin vonden.

Zowel over knopen als over munten is heel wat te vertellen, wat ik in de toekomst ook vast en zeker zal doen, maar ik zou zo graag willen dat u lezers mij de onderwerpen aanreikt.

Ik wil me ook niet beperken tot alleen lokale bodemvondsten, over alle oude objecten is wel een wetenswaardigheid te vertellen. Een zilveren naaldenkoker (3) uit de 19eeeuw, een schrijfsetje (4), kalken knikkers (5), een zakhorloge (6), een oud boek enz. (7).

Zo maar even een greep uit mijn kast, en ik weet zeker dat u dat ook kan en misschien heeft u er zelf ook wel een mooi verhaal bij. Nog leuker is het als u iets heeft waar u absoluut niet van weet wat het is, ik vind dat zelf altijd het leukste. Foto 8 en 9 tonen een paar van die vreemde objecten uit mijn eigen verzameling. Ik laat dit soort dingen altijd graag aan vrienden en kennissen zien. Het is namelijk bijzonder leuk om mooie, leuke en interessante dingen met anderen te delen. Weet u wat het zijn?

8
9

Kortom, ik wil nog een keer mijn oproep tot u lezers richten; Neem A.U.B. contact met mij op als u iets heeft waarvan u niet weet wat het is of waarvan u denkt: dit is iets waar ik meer van zou willen weten, of een object, zo bijzonder, dat u het graag ook aan anderen wilt laten zien.
Ik kom dan graag even bij u langs om samen te kijken of het een goede aanvulling is voor ons virtuele museum en of er genoeg wetenswaardigheden over te verzamelen zijn om u, lezers, weer veel leesplezier te bezorgen.
U kunt mij bereiken op telefoonnummer 376202 of mailen naar visser1647@zonnet.nl

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *