
Naam: Peter Kleppe
Geboren: 30 augustus 1957 in Delft
Woonplaats: Lexmond
Vader: A. Kleppe, Rotterdam
Moeder: G. van Drimmelen, Delft

Waarom deze keus?
Peter vertelt enthousiast over zijn passie voor zonnewijzers. Hij heeft natuurkunde en sterrenkunde gestudeerd. Zo is zijn belangstelling voor zonnewijzers gegroeid. ,,Bij de oprichting ben ik al lid geworden van de Zonnewijzerskring Nederland. Nu alweer 35 jaar geleden. Binnen die vereniging ontmoet ik allerlei freaks, net als ikzelf.’’ Zonnewijzers combineren sterrenkunde en cultuur met tijdsbeleving. Zonnewijzers werden al in bijbelse tijden gebruikt en ook Grieken en Romeinen kenden gecompliceerde zonnewijzers. Tot in de zeventiende eeuw gaven ze de meest betrouwbare tijdsaanduiding. Voor Peter Kleppe koppelen zonnewijzers cultuurhistorie aan natuurwetenschap. ,,Het berekenen van de lijnen voor een zonnewijzer en de richting van de schaduwgever vraagt ingewikkeld rekenwerk, vooral veel boldriehoeksrekening. Maar elke zonnewijzer draagt ook zelf het cultuur-historische stempel van de tijd waarin hij is gemaakt.” Voor zijn eerste huis in Lexmond had Peter een stenen zonnewijzer ontworpen, die daar jarenlang aan de voorgevel heeft gehangen. In de voortuin van het huidige huis staat een smeed-ijzeren zonnewijzer in de vorm van een gestileerde reiger.
Welke rol speelt de zonnewijzer?
,,Een zonnewijzer doet mij altijd denken aan onze plaats in de ruimte. De zon, de sterren, alles draait als het ware om ons heen. De zonnewijzer wijst naar een vaste plek van de hemel en geeft het verstrijken van de tijd weer. Een zonnewijzer blijft de tijd wijzen, zolang de zon schijnt. Hij wordt nooit moe en verslijt nooit”.
Wat betekent de zonnewijzer voor u?
,,Ik ben blij dat er aan de Gregoriuslaan in Lexmond een zonnewijzer staat. Bij het 60-jarig bestaan van de woningbouwvereniging De Goede Woning in 1979 werd de zonnewijzer aan de dorpsgemeenschap geschonken. Dit vanuit de gedachte: de woningbouwvereniging is er niet uitsluitend voor de volkshuisvesting, maar zij kan ook op cultureel vlak bijdragen aan de gemeenschap.’’ Nadat de kleuterschool was afgebroken is de zonnewijzer verplaatst en staat daardoor helaas niet meer goed gericht. “De pijl hoort recht naar de poolster te wijzen, en dat doet hij niet meer. Dat zou nog eens gecorrigeerd moeten worden”.
Marianne Wittebol
De keuze van…
Walter van Zijderveld:
de haven van Lexmond
Stef de Ridder:
het uurwerk in de toren van Lexmond
Peter Kleppe:
de zonnewijzer van de woningbouwvereniging
Marjan van de Graaf:
de treurwilg met een ziel
Amel de Wit:
sportcomplex Het Bosch
Wim van Honk:
het rechthuis van Lakerveld
Marianne Wittebol:
de polder Achthoven
Jan Schaafsma:
de pomp van Jan Holl
Ronnie Hendriks:
de kastanje van Jan van Hemert
Jan Verhoef:
het stiggie met de knotwilgen
Henk de Vaal:
de bevlogenheid van opa De Vaal
‘Juf’ Janny Nobel:
de School met de Bijbel
Mevr. A.B. den Besten-De With:
de hoge bomen van Lakerveld
Peter de Pater:
de vlucht van Ivan Hollomon
Herman Molenaar:
de omroeper van Lexmond
Bas de Groot:
de buurtschap Achthoven
Piet Westerhoud:
buurtschap Zwaanskuiken
Ida Schep-Bosch:
een kledingschat op zolder
Henk de With:
de Gregoriushoeve in Lexmond
Anton Haag:
de polder Neder-Boeicop
Jan de Jong:
de afgetopte molen
Lies Bassa:
de eindeloze polder
Cees Spek:
de levendige Dorpsstraat
Wilco den Hartog:
de meesterswoning
Rinus Langerak:
de Zipkaai
Marry van Zessen:
de kersenboomgaard
Elbert van Wijk:
de parochietuin
Arie van der Zouwen:
de Lekdijk